top of page

Desítky diváků zažili Zátěž bez tíže v revitalizovaném FUTUREU

Je to již měsíc, co finská performerka a tvůrkyně Ilona Jäntti smíchala 8 performerů vybraných formou open-callu, asistenku režie Šárku Bočkovou, genius loci unikátního místa v Dolních Vítkovicích a za 5 dnů z této kombinace vykouzlila dechberoucí site-specific projekt Zátěž bez tíže. A my vám dnes za ním přinášíme malé ohlédnutí - pro oči i pro uši 😉


AKROBACIE A TANEC V BÝVALÉ UHELNÉ MLÝNICI? NO PROBLEM!


Pokud jste našimi věrnými fanoušky, princip site-specific představení jistě znáte. Pro nováčky vysětlíme, že se jedná o inscenaci, která vzniká na míru danému místu za relativně krátkou dobu (v našem případě 5 dnů) a většinou se skupinou performerů, kteří spolu ještě netvořili a vystupují spolu pouze v rámci tohoto projektu. Výsledné představení se pak odehraje ve velmi omezeném počtu repríz, někdy dokonce pouze jednou!


Naše pozvání vytvořit festivalový site-specific projekt pro 10. ročník MOVE Festu přijala finská performerka a režisérka Ilona Jäntti a na pomoc si přizvala absolventku Janáčkovy konzervatoře v Ostravě Šárku Bočkovou. Formou open-callu si tvůrkyně vybraly 7 dívek a 1 muže a 29. září 2023 společně poprvé vstoupili do zatím neprobádaného prostoru FUTUREUM v Dolních Vítkovicích. Zde společně strávili 5 dnů (téměř i 5 nocí) a nad výsledkem, který oživil hornické a průmyslové dědictví Ostravy mladým a tvůrčím viděním světa zůstává rozum stát 👀


Po týdenním intezivním zkoušení v budově bývalého výklopníku a mlýnice černého uhlí proběhla veřejná generálka, premiéra a 2 reprízy "Záteže bez tíže". Na vlastní kůži ji tedy zažili "pouze" desítky festivalových diváků, kteří si z této unikátní kombinace industriálního prostředí, novocirkusové choreografie a odvážných výkonů performerů odnesli silný zážitek. Pokud se na vás nedostalo, nebo si chcete tuto krásu připomenout, přinášíme malé ohlédnutí z dílny Petra Rehanka ⤵️




(NEJEN) O ZÁTĚŽI BEZ TÍŽE S ILONOU JÄNTTI


"Zátěž bez tíže" se stala třetím společným site-specific projektem Ilony Jäntti a Šárky Bočková. Obě dámy spojuje vášeň pro estetiku a detaily a důraz na komplexnost nezapomenutelných pohybových scén, která se ve FUTUREU odrážela snad na každém kroku.


Jak se Iloně v Ostravě tvořilo? Co ji na nových místech site-specific projektů nejvíce inspiruje? A jak se vůbec k novému cirkusu dostala? 🎧 Poslechněte si 18. díl MOVECastu, ve kterém Anna Bangoura režisérku vyzpovídala: #18 Finská akrobatka Ilona Jäntti miluje kontrast site-specificlokací a lidského těla ▶️


"ZÁTĚŽ BEZ TÍŽE" OČIMA PERFORMEREK


MONIKA SPÁČILOVÁ

"Být součástí site-specific projektu v rámci MOVE Festu pro mě bylo jedním slovem obohacující. Ve všech ohledech. První mé domněnky byly spíše skeptické, že nemohu jako element ze závěsné akrobacie s cirkusovým pozadím zapadnout mezi taneční většinu naší skupiny, ale Ilona a Šárka hned ze začátku utvořily takovou atmosféru, že jsem měla pocit, že se známe se všemi vlastně léta. Zároveň nám všem našly pozice, kde jsme mohli každý předvést zrovna to své umění.


Tím, že pro nás i pro režisérky byly prostory zcela nové a neošahané, tak prvních pár dní probíhalo řízené, ale i improvizované objevovaní prostoru. Tahle část mi byla nejvíce sympatická - člověk může nechat svou fantazii pracovat naplno.


Měli jsme celkem 4 uvedení. Jednu veřejnou generálku a pak tři ostré provedení. Největší výzva byla práce s lidmi a jejich jemné navigovaní prostorem. Ne ve všech částech Futurea mohli lidé stát v jedné sourodé skupině, jak jsou zvyklí z jiných inscenací. Bylo zapotřebí je rozprostřít tak, aby každý divák mohl vidět, co jsme mu chtěli pomoci pohybu, akrobacie, světel a choreografie přenést. Byl to úkol zejména pro nás, protože divák se v prostorech, kde jste hráli, ocitl úplně poprvé. A to se myslím, díky generálce, vždy podařilo. S každou reprízou si troufám říct, že jsem byli lepší a přirozenější průvodci prostorem beze slov."


ADÉLA JORDÁKOVÁ

"Zkoušení projektu Zátěž bez tíže vedené Ilonou a Šárkou mi dalo příležitost poznat nové akrobaty a tanečníky a spolupracovat s nimi, což pro mě byla velmi obohacující zkušenost.

 

Podzemní prostory, ve kterých jsme zkoušeli, byly v mnohém svazující, protože obsah projektu se musel hodně přizpůsobovat prostoru, ale hledání toho, co je a není možné, se ukázalo být zajímavým researchem samo o sobe.

 

Úplně skvělé byly workshopy, které po dobu festivalu probíhaly, které mi velmi rozšiřily moji pohybovou praxi a přestože byly vesměs taneční, principy z nich lze převést i do prace s objektem - v mém případě s lanem a nyní si moc užívám aplikovat ve své práci více “taneční přístup”.

 

A v neposlední řadě jsem měla příležitost pořádně poznat Ostravu, kde jsem byla poprvé, protože festivalový program se odehrával na různych místech po městě, takze po deseti dnech jsem si už začala připadat jako místní 🤗"


"ZÁTĚŽ BEZ TÍŽE" OČIMA FOTOGRAFA KAMILA HAUPTMANNA



TVŮRČÍ TÝM PROJEKTU ZÁTĚŽ BEZ TÍŽE


Koncept a umělecké vedení projektu: Ilona Jäntti, Šárka Bočková


Performeři: Viktorie Szalóczi, Markéta Schacherlová, Bára Beinhauerová, Monika Spáčilová, Lucie Mičková Kovářová, Jakub Baloun, Alena Dvorská, Adéla Jordáková


Hudba: AGF/Antye Greie - Ripatii


Produkce: Tereza Hyklová


Technické zajištění: Pavel Vitt


Fotograf: Kamil Hauptmann


Autor videa: Petr Rehanek


Vznik projektu podpořili: Ministerstvo kultury ČR, Statutární město Ostrava v rámci projektu FAJRONT!, FUTUREUM

169 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page