top of page

Nepřehlédněte důležité informace k 24. dílu MOVECastu

Dnešní 24. díl MOVECastu je naší reakcí na aktuální situaci na slovenské kulturní scéně, která nás nenechává chladnými 🤬 Protože do Česka informace o tomto dění u slovenských sousedů přichází velmi pomalu a kusé, rozhodli jsme se natočit speciální česko-slovenský díl se Slovenkou působící v Česku již více než 20 let Luciou Kašiarovou, která má o české i slovenské kulturní scéně velký přehled 🇨🇿 🇸🇰


Jelikož se jedná o téma čerstvé, křehké a citlivé, dovolte nám malý úvod:


  • Na konci října 2023, necelý měsíc po předčasných parlamentních volbách, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala novou slovenskou vládu v čele s premiérem Robertem Ficem.

  • Současně byli samozřejmě jmenováni i noví ministři jednotlivých rezortů, včetně ministryně kultury Martiny Šimkovičové - původně televizní moderátorka a poslankyně známá mimojiné pro své působení v internetové konspirační televizi Slovan, šířící dezinformace, homofobní názory a proruskou propagandu.

  • Během pár měsíců svého působení přinesla nová ministryně do chodu slovenské kulturní scény sérii změn a návrhů na novely zákonů, které vyvolaly rozruch a obavy v umělecké a kulturní scéně především proto, že posilují kontrolu státu nad kulturními institucemi a omezují jejich nezávislost.

  • Mezi její nepopulární návrhy patří například okamžité odvolání ředitelů muzeí a galerií bez udání důvodu a zrušení povinnosti organizovat veřejná slyšení pro kandidáty na tyto pozice.

  • Rozhořčení Šimkovičová opakovaně vyvolává také svými kontroverzními výroky například proti LGBTI+ komunitě či otevřenou podporou kulturní spolupráce s Ruskem a Běloruskem.

  • Činnost ministryně vyvolala odpor široké i odborné veřejnosti a vlnu rezignací a odchodů (např. Jen Kratochvíl, ředitel slovenské galerie Kunsthalle Bratislava, rezignoval kvůli údajnému nátlaku ze strany ministerstva kultury)

  • Umělci, kulturní pracovníci ale i občané mají aktuálně obavy, že slovenská kultura čelí zásadním autoritativním změnám a potenciálnímu omezení svobody a nezávislosti.

  • Slovenský lid, kterému není situace lhostejná, svou nevoli vyjádřil pomocí zatím historicky nejpodepisovanější slovenské petice požadující odstoupení ministryně, která za 10 dnů nasbírala více než 189.000 podpisů.


ℹ️ Pokud se o aktuální situaci na Slovensku chcete dozvědět více, odemkli jsme pro vás článek z Deníku N nebo si můžete poslechnout podcast Radia Wave. Zde najdete také znění petice za odvolání současné slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové. Jak říká v dnešním MOVE Castu Lucia - slovenské kolegy můžeme podpořit šířením postů nebo zavoláním svým slovenským kamarádům nejen v tvůrčí sféře. „Nyní je důležité vytrvat v mobilizaci, která se děje a neuhnout ze svých požadavků.“ Držme palce, abychom hodnoty kultury šířili společně i nadále s dostatkem síly a kuráže ❤️

A proč si o této situaci povídáme zrovna s Luciou?


👱 Lucia Kašiarová je performerka, tvůrkyně a významná osobnost české a slovenské nezávislé scény. Mimojiné získala ocenění Českých center pro výraznou osobnost České taneční platformy a nominaci na Cenu Thálie za představení Mnohodinec. Vytvořila domov pro pražskou taneční scénu Studio Alta a v současné době se navrátila ke svým slovenským kořenům jako ředitelka Štúdia tanca v Banské Bystrici.


My v MOVE Ostrava vidíme Luciinu sílu v umění probouzet, sdružovat a aktivovat tvůrce i další kulturní nadšence a vážíme si jí za její dlouhodobé formování a sdílení kulturních hodnot, které se odráží především v institucích, které vede. Věříme, že je v dnešním podcastu dokáže předat i vám 🎧


❗️ Omluvte prosím sníženou kvalitu zvuku, podcast byl natočen telefonicky v pátek 26. ledna 2024.



35 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page